Valborgsvindar

Det var visst vintern som rasade ut i helgen och vilket ras sedan. Med fullt ös drog den starka nordvästvinden fram över Åland och jag och Bj som var på stugan såg naturkrafterna i full aktion. Men inte ville jag sitta inne och rulla tummarna för det. Usch så trist. Det var bara att klä sig i vinterkläder trots att påskliljorna och svalörten lyste gula i backen. En hel del arbete blev ändå gjort på gården.

Vi fick hjälp av min åldrige far att sätta båten isjön. Hans uppgift var mer att liksom styra båten. Vår att vända den på rätt köl. Det löpte trots allt väl och båten ligger nu och guppar i stughamnen. Nå, en tur ut för att putsa kölen blev det, för Bj och jag var bjudna till Skabbholmarna. Ja, de är ju inte precis Listerbys svar på Stormskär Maja och Janne men de är trogna sitt sommarparadis. De är ju trots allt bosatta i Kärrtorp söder om Stockholm.Och det var Skabbholm som hade lämpligaste vinden för att våga sätta fyr på Valborgselden. Vi hade en mycket romantisk brasa med utsikt över Grundsunda fjärden där Lasse och Bj länge satt i skymningen vid den falnande brasan. Då hade Mia och jag och alla fem basenjihundarna sedan länge suttit vid braskaminen inne i stugan och försökt få upp värmen i kroppen. För hundentusiasten Mia var det en vemodig dag då hon jordsatt fjortonårige Mayi ,den okrönte flockledaren, i grav på Skabbholm. Mayi dog på hemvägen från morgonpromenaden i Kärrtorp. Matte och Husse sörjde länge men nu är det den tolvårige Fagge som håller ordning på flocken.

Litet senare då skymningen låg som en mörk filt över skogen gick vi alla djur och människor på rad till den närbelägna skrakholken. Bj. ville göra man av Lasse som länge militant vidmakthållit civilisationprocessen i uppåtstigande, genom att inte ta ett enda skrakägg ur holken ,under de mer än tjugofemåren han vistats på ön. Mia som har härliga åländska sjörövargener stöttade oss i vår iver att förmå Lasse att pröva . "Gala ålänningar" var Lasses enda kommentar.

Skraken flög naturligtvis av redet i holken och släppte sitt dagliga maginnehåll över marken där de fem basenjihundarna hoppade kring. De tyckte nog det var mysigt för hundarna gned sig länge och väl i gräset under holken.

Hur det slutade. Det vet jag inte riktigt men Bj. tog ut två ägg som Lasse lovade smaka på. Och göra som vi gör: koka upp vatten och lägg i äggen. Låt äggen koka i 8 minuter och därefter avsvalna i kallt vatten. Sen skall de ju ätas och det är en annan sak. För ibland är de fantastiskt goda och emellantåt så smakar de bläää! Tack Mia och Lasse. Vi ses i sommar!

Eivor

Kommentarer