Lågprisflyg till medeltiden.

Uppfinnare borde vara framtidens yrke. Då tänker jag på uppfinnare med närapå magiska förmågor. Men de allra duktigaste och populäraste uppfinnarna just nu är genreförfattarna. Författare som uppfinner personer som Bilbo och Gandalf eller den underbara magiska pojken Harry Potter. Det är en sådan tid just nu att det går att lura folk; folk verkar att vilja bli lurade.

Realism slog stort under 1960-och 1970-talet. Allt skulle vara rakt, funktionellt och synligt. Även det politiska klimatet ville vara demokatiskt, tillgängligt och öppet. För alla människor i alla samhällsklasser. Barn skulle snabbt bli vuxna både i dagisvärlden och skolan och tidig undervisning om sexualitet var självklart där känslor och relationer lyftes upp i ljuset. Barnen förläste sig på "Alla vi barn i Bullerbyn" och "Pippi Långstrump" samtidigt som Staffan Westerlund odödliggjorde Syster Yster och Lillstrumpa. Den mysande Beppe Volgers och dockorna gav den nye pappan ett ansikte, då han nattade dem, klädd i nattsärk. Vardagsrealismen lärde slutligen dessa barn, födda på 60- och 70-talet att rösta efter egen övertygelse.

Men något hände med vardagssakligheten. Alla barnprogram där man skulle lära sig livsnödvändigheter, blev det till slut för mycket? En motreaktion kom, nya vyer efterfrågades. Det var då någon lyfte fram Tolkien och "Sagan om Ringen". Och det var då J.K Rowling under en arbetslöshetsperiod flyr in i magin till Harry Potter. Så spädde Jan Guilo på med romanen om Arn och medeltiden och magin är plötsligt lika nära som snabbköpet i kvarteret. Pilbågar och brynjor blir många barns och tonåringars standarsutrustning.

Idag drar borgar och medeltida slott storpublik . Gammal som ung. Spöken, riddare, vampyrer, häxor; allt är gångbart och toppen att sälja till barnfamiljer under sommaren. Vad som ytterligare verkar behövas är, och det skulle var det perfekta: en tidsmaskin. Lågprisflyg med destinationen medeltiden. Men till det behövs uppfinnare - och riktigt bra sådana- med mycket stora magiska krafter.

Kommentarer