Julkonsert i Geta

Recension publicerad i Ålandstidningen 10 dec-09


Vad: Cantilena Julkonsert

Var: S:t Görans kyrka, Geta

När : onsdagen den 9 december kl 19.30

Vem: Cantilena-kören med dirigent Frida Söderdahl. Erica Granlund, sopran, Martin Lundberg, bas, Irene Liljegren, tvärflöjt, Gunilla Westin, nyckelharpa, Lillemor Björkroos, fiol
Marhällor: 3


Cantilenas första konsert med Frida som dirigent
>

Musik och julkänsla hör definitivt ihop. Med den insikten kämpade jag mig framåt, körande genom duggregn, dimma, och becksvart mörker till Getas mysiga kyrka. Endast de extrema ljusdekorationerna som oväntat dök upp någonstans mellan Godby och Geta fick mig att ta blicken från vägen. Utöver detta rådde mörkret.

Men väl framme i kyrkans upplysta rum, bjöds på körsång, stråkmusik, och solosång.

I Cantilena finns många rutinerade korister. Man sjunger för kärleken till musiken, men även för sammanhållningen inom gruppen. De senast åren har kören dock bytt dirigent ett par gånger sedan deras erfarna ledare Annika Pensar slutat. I år är det den unga studeranden vid Ålands musikinstitut, Frida Söderdahl som leder kören. Frida är redan känd som en solist på kommande.

Folklig ton

Konserten startar med folkliga toner på stråkar då Gunilla Westin, nyckelharpa och Lillemor Björkroos, fiol, spelar Julotta av Matts Wallman. Och redan då börjar minnet av bilfärden dunsta bort. Musiken förankrar oss i nuet.

Körens program innehåller dels traditionell musik som Nu tändas tusen juleljus och Härlig är jorden men även modern musik som Knut Grüssners Vinterpsalm från Åland och William Butts Julen är här.

Kören sjunger tryggt i stämmorna även om det ibland är problem att hålla en fast tonal linje. Altstämman förmedlar självförtroende och vågar ta för sig i sina insatser. Klangen är fyllig, mörk och homogen. Stabila är även de manliga stämmorna. Sopranerna skiljer sig litet genom en något spretig ton och svårigheter att toppa tonerna. A new star over Betlehem ligger bra för kören och tillsamman skapar sångarna här bra musik. Likaså i Koppången av Moreus. Lite svårt är det överlag för Frida att hålla kören i de strama tyglar som korister behöver - men det här är ju hennes dirigentdebut. Och det gick riktigt bra.

Lovande sångare

Basen Martin Lundberg bjöd oss på djupa, dramatiska toner i Giv mig ej glans av Sibelius och Wennerbergs Gören portarna höga. Och sopranen Erika Granlund sjöng med lyriskt vacker klang, Lilla barn, o gråt ej och Julens alla vackra klockor. Två lovande sångare.

Riktigt charmigt var det då dirigenten Frida vände kören ryggen och med sin täta, härliga stämma sjöng Have yourself av merry little Christmas. En riktig extra bonus.

Stämningen i den lilla kyrkan var under kvällen varm och avslappad och även publiken fick sjunga med i ett par psalmer och sånger.

På vägen tillbaka till Mariehamn hade duggregnet upphört. Dimman var borta och mörkret var inte lika totalt.
Eivor Lindström

Kommentarer

Anonym sa…
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.