Änglaljus


Den här recensionen som jag skrivit finns publicerad i Ålandstidningen den 7 december -09


Vad: Änglaljus

Var: St Olofs kyrka, Jomala

När : lördagen, 5 december kl 19.00

Vem: Cyndee Peters, sång, John Kluge, sång, Daniel Chadwick, sång. Daniel Stenbeck, piano. Gospelkören Good News med dirigent Johanna Grussner. Kjell Frisk, säckpipa. Kim Jansson, trummor.

Marhällor: III


ÄNGLALJUS EN EFFEKTIV JULKONSERT


Jomala kyrka är till brädden fylld av förväntansfulla människor då konserten drar i gång. En man hörs sjunga någonstans i kyrkorummet, sången kommer närmare och slutligen finns sångaren framme vid kören. Med ett brinnande ljus i handen. Det är John Kluge som sjunger Änglaljus tillsammans med åländska gospelkören Good News. Rösten är mycket vacker och lägger sig som ett mjukt täcke över lyssnaren. Det börjar kännas som juletider. En stund senare sjunger John Santa Lucia på italienska. Tankarna tar mig med till Medelhavets blåa vatten och stekande varma dagar snarare än till Lucia med fladdrande ljus i håret. Men Italien är ju också martyren Lucias ursprung fast vi gjort henne till vår Lucia.

Stor effektivitet

Showen drar vidare med stor effektivitet. Lite som att ”nu ska här firas jul – har ni inte förstått det?” Så kommer Daniel Chadwick från Los Angeles in på scenen. Rösten klingar sammetslen med stor bluskänsla och budskapet är amerikansk julnostalgi. Han förmedlar en ensamhetskänsla som är litet svår att förklara. Chadwick imponerar mest i den traditionella Christmas Song. Där även pianisten Daniel Stenbeck imponerade.

Och det är först då Cyndee Peters är på scenen som publiken tänder på allvar. Cyndee känner sin publik. Allt hon säger och gör är naturligt och äkta. Och med riktig stjärnglans. I den kända norska sången En stjärne lyser så klar kan vi luta oss tillbaka och bara njuta. Oförglömlig blir även Amazing Grace tillsammans med kören och Kjell Frisk på Säckpipa. Vilken stämning! Cyndee sprider verkligen julglädje, riktigt afroamerikansk glädje. Hon har en egen stil och personlighet som når vårt innersta.


Bara säga gott.


Om Good News kan man bara säga gott. De sjunger med glädje och värme. Stämsången är öppen och fyllig med tydliga starter och avslut. Johanna har åter lyckats med att få sin kör att sjunga medryckande. Särkilt i programmets avslutande del med Joyful, Joyful. Mycket bra.

O helga natt - ursprungligen en fransk julsång från 1800-talet – är en av julens favoriter. Här sjungen av John med kraft och intensitet men tolkningen kommer något av sig då sångaren tar i för full hals sången igenom. För mig är det den successiva stegringen fram till den intensiva avslutningen, som är melodins själ. Här fanns det genomgående litet för mycket volym.

Därför blir det avslutande numret i Franz Grubers Stilla Natt, där kör och sångare sjunger tillsammans, konsertens sanna öppnare till julens dörr. En romantiskt, behaglig julkänsla som jag vill ta med i decembermörkret.


Eivor Lindström

Kommentarer