Ett skepp kommer lastat med Champagne och öl till Åland

foto: Matts 
 Det kunde ha omtalats som en katastrof då det hände. Något som upprört folk och som sedan berättades från  mun till mun, om ett skepp som gått under i havet utanför Föglö.  Det kunde inte ha skett utan vetskap. Men hur. Jag spekulerar och spånar därför lite.  Som att havsvana fiskare hittade flytgods från  det lilla fraktfartyget och drog till området för att fynda. Trots katastrofen. För enligt hittelagar från natursamhället gällde det "att ta med sig allt som gick - och tiga". Och än har inte berättelser som kan kopplas samman med det sjunkna champagnevraket framkommit.  Hade skeppet kanske mer värdefull last ombord än de nu funna champagne-  och ölflaskorna. Kanske får vi aldrig veta svaret. Och vad vore bättre än det. Myter betalar sig troligen bäst i längden.

Men apropå ölen så vore det kul om det lilla åländska ölbryggeriet STALLHAGEN kunde brygga öl med världens äldsta brygd som ölympning. Vilket narrativ. Det tillsammans med en slagkraftig dokumentär från bärgningen och naturligtvis en häftig utställning skulle sätta Åland på världskartan. Åtminstone under några år. Jag väntar med spänning på fortsättningen .

Kommentarer

Pettas sa…
Spännande tankar, men kanske det ändå var vardagslivet på den tiden. Det där får vi säkert aldrig veta på riktigt:)
Eivor sa…
Ja, säkert ingick förlista fartyg och drunkningar i livet (läs Föglö släktbok), men även smuggling och röveri. Förstås i väldigt liten skala.
Minns Kökarordstävet "de ha fliti i land".
Ölbunksbotten! Det är något med ålänningen och förtjäna pengar på alkohol i kombination med skepp...
Eivor sa…
Ölbunksbotten! Blir de nästa projekt för ÅCA efter GASTRONOMEN. De skulle sälja de!

Och du har en poäng i din ikttagelse. Alkoholhaltiga drycker, fartyg och Åland hör ihop.