JazzDivas på SpelklubbFrån JazzDivas framträdande på Spelklubb i Mariehamn 29 september . Recensionen kommer i morgonbitti.Vad: JazzDivas
Var: ”klubben” Joker Dart, Mariehamn
När: lördag 29 september kl 20.00
Vem: Three JazzDivas: Johanna Grüssner, sång, Minna-Lisa Fern, sång, och Camilla Heidenberg, piano och sång.
Marhällor: IIII

Namnet JazzDivas som sångerskorna kallar sig är förstås sagt med glimten i ögat. För jazzkonserten var nog mer en munter show framförd av tre goda vänner. Absolut ingen ovanifrån attityd.
Öppningsnumret var passande You've Got a Friend av Carol King, en duett framförd av Johanna Güssner och Minna-Lisa Ferna. Camilla Heidenberg fanns förstås med på pianot som ackompanjatör. Duetten följdes av kända There Will Never Be. Tjejerna musicerade vant ihop, småpratande litet och förmedlade därmed en familjär stämning. Publiken satt vid bord och den som ville kunde ha något att smutta på. Det gav en riktig klubbkänsla.

Men jazzsångerskorna har ambitioner och Minna-Lisa och Camilla framförde egen musik. Först Minna-Lisa i Winter Fairytail, en vacker barndomssaga om fallande snöflingor i vintertid. Sångerskan fortsatte med Camillas Show me springtime som hade en friskhet i klangen, lagom jazzig. I Minna-Lisas Far away from my heart blottades en ärlighet och lätt irritation över en gammal kärlek. Det är alltid intressant med uppriktighet i konst och musik. Minna-Lisas röst låter jazzigt läckig, men samtidigt mjuk. Får mig att tänka på soliga höstdagar.

Den kanske mest erfarna av sångerskorna – Johanna - sjöng bitskt om Black Coffe och I Can't Make U Love Me och duetten mellan Johanna och Minna-Lisa i Now What var distinkt och dramatisk. Visst fanns lösa, oprecisa partier men det mesta satt mycket bra.

Minna-Lisa och Johanna har liknande musikalisk bakgrund då båda studerat i Berklee Collage of Musik i Boston och delar därmed samma jazzrepertoar. Vi hörde dem i ett flertal. Steve Wonders Don't You Worry Bout the thing, gungande det skönt om.

Konserten var gedigen men med paus och chans till bensträckare. Efter paus sjöng Camilla egna låten Your are resposable for you own sadness. En förklaring som tycktes komma från hjärtat. Guardian Angels också av Camilla som Minna-Lisa sjöng besitter en skönhet jag uppskattar mycket. Camilla som är klassiskt utbildad från Sibeliusakademin behärskar också helt klart jazzgenren.

Skönt att lyssna till var duetten Autom Leavs och sedan Johanna i H's a Perfect Lie, Body of Soul, Natural Women. Sångerskan har en timing och kontroll i röst och framförande som sticker ut. Hennes improvisationer utmärks av fantasi och skärpa. Jag vågar påstå att Johanna kan räknas som en av de mest erfarna jazzsångerskorna i Norden idag.

Avslutningsduetten No More blues med Minna-Lisa och Johanna satt fint liksom extranumret Rt 66. Ett fortsatt musikaliskt liv för jazzdivorna får man hoppas på.

Eivor Lidnström
Kommentarer