Flera Röster

foto:Eivor Lindström

Vad: Konsert. Under äppelträdet
Var: Missionskyrkan, Mariehamn
När: lördagen den 25 maj kl 18.00
Vem: Flera Röster

Marhällor:IIII


Det är några år sedan jag lyssnade på sånggruppen Flera Röster och självfallet var jag nyfiken på kvällens konsert. Den kvinnliga vokalgruppen berättar i konsertprogrammet ”Under äppelträdet” att de har höga ambitioner i repertoarval och framföranden.

Med åländska Carina Karlssons text till finlandssvenske Ulf Långbackas tonsättning hälsades publiken välkommen. En pigg och fräsch start.

Konserten hade både nordisk och internationell framtoning.
Flera Rösters sångerskor behärskar finska språket perfekt – då flertalet är finlandssvenskor eller finskspråkiga. Vi fick lyssna till ”Iltatunnelmaa”, av Toivo Kuula och ”Timotei” av Aulis Sallinen. De två kompositörerna är populära i konsertprogram i Finland. Sopranen Sara Kemmetter berättade också att Flera Röster bjudit in en finsk kör från Kuopio och att den fanns med i publiken. Därför fanns korta översättningar till finska med i den muntliga presentationen.

Då konserten senare övergick i en tonalt lättare avdelning blommade sångglädjen upp. Särskilt i tonsättningarna av Eleanor Daley. Av dem tyckte jag ”Spring” var mycket vacker och altstämmans låga lägen, bubblade härligt fram och hela sången hade ett fräscht och transparent uttryck. Dock var högsta sopranstämman ibland onödigt dominerande.

Tracy Nyholm, med ursprung i Australien, läste därefter vackert och känsligt texten, ”In Remembrance”, skriven av en Anonym. Texten är hos oss känd som ”Stå inte vid min grav och sörj...” I Eleonor Daleys tonsättning av ”In Remembrance”, lyckades Flera Röster hålla kvar den spröda skörheten och magin som är textens kärna. Den efterföljande spanska sången Esto les digo är en text ur Matteus 18:19-20. Här sjöng kören snyggt nedtonat och balanserat.

I den avslutande delen var det ”Håll mitt Hjärta,” musik L Andersson/P Hallström som fick publiken av tända till. Då Flera Röster sedan framförde konserttiteln, ”Äppelträdet” med text av åländska Katarina Gäddnäs och musik av Mia Makaroff fanns den lätta stämningen kvar i publiken.

Tonsättningen har en modern och häftig approach och är lyhört skapad ihop med texten. Överraskningsmoment är då Sara Kemmetter i slutet av sången kvittrar som en småfågel. Imponerande. Och med ”Äppelträdet” kommer Flera Röster att delta i den internationella körtävlingen Tampereen Sävel, i Tammerfors den 8 juni. Det visar att gruppen har ambitioner.

Jag finner att Flera Röster har ett väl utarbetat körsound med röster som kan modulera fram olika stämningar och som färgas fint med varandra. Man artikulerar tydligt och vet textens betydelse för helheten. Men den lilla vokalgruppen är nog beroende av för dem passliga arrangemang, annars riskerar sopranstämman att få för stort utrymme i körsoundet.

Slutligen, tyckte jag det var en skön konsert med en varm stämning i den fullsatta Missionskyrkosalen.

Kommentar: artikeln var inför i Tidningen Åland 28.6-13

Kommentarer

Vilken annorlunda konsertsal! Jag tror jag aldrig varit in i det huset/kyrkan.... FR brukar vara njutningsfulla att lyssna till.
Eivor sa…
Konsertsalen har erkänt bra akustik. Det är ju trägolv och träväggen och Jesus svävar över allt..
Jo, FR håller kvaliteten än. Vi får se hur bra placering de får i Körtävlingen i Tmmerfors.
Eivor sa…
Jag menade förstås Tammerfors..