Musikhjälpen i St Görans kyrka

Här några bilder- och min recension inklippt mellan fotona - från Amnestykonserten i Mariehamn 2013. En konsert med ungdomlig glädje och optimisemn. Det behövs i dessa tider.


Mette Ekblom öppnade Amnestykonserten med ”Gone” av Lianne La Have. Mette sjunger personligt med lite hes röst och stor känsla. I Frida Janssons ”Believe” och Linn Ekeboms ”Auld Lang Syne” fanns också personlighet och medvetenhet i tolkningarna. Ja, det vimlade av unga begåvade tjejer och killar som levererade sina solonummer galant. Det gäller alla sångare.
Folkmusikgruppen The PeeGess från Åland, är kända för sitt proffsiga spel. Vi lyssnade till ”Nygammal hambo” och senare ”Linje 5” . Det bubblade av entusiasmen och musikalitet och glädjen stod högt i tak. Härligt med Fredrik Mattsson saxofon.
foto: Eivor Lindström

Direkt från London och musikutbildningen vid The American Musical Theatre Academy i Londen kom åländska musikallöftet Stephanie Jörgensen och pojkvännen Carl Lindqvist. Vi hörde dem i duetterna ”All I Ask You”av Lloyd Webber samt ”The Prayer ”av Andrea Bocelli/Celine Dion. Trots sin ungdom har Stephanie en stark röst med ren klang som hon använder medvetet och precist. I ”The Prayor” kunde det dock sparats något på dynamiken i de högsta lägena eftersom sångarparet sjöng i mikrofoner. Men i mitt tycke var de nog kvällens proffsigaste par. I The Prayer fanns dessutom ett skönt ackompanjemang där Zaida Pontins violinspel glänste.
Ann-Louise Fogelström förde oss då och då tillbaka till adoptionsfångarnas verklighet genom diktläsning. Väl valda ord av poeterna Clas Andersson, Carita Nyström och Stig Carlsson.

Andrea Mattssons låga röst är njutbar och hon har en fin utstrålning i ”Hallelujah”. Jag gillade även Per-Arne Sondell i Preslyes ”In the ghetto” som körades av Cajsa Hallbäck och Andrea Mattson. Cajsa var en av kvällens yngsta artister men redan långt kommen. Julia Carlsson lyckades bra vid inhoppet för Tracy Nyholm som blivit sjuk. 

Julia Olofsson var den enda som sjöng på svenska. Och det var mycket vackert. Hon sjöng Änglarnas tid av Magnus Carlsson. Uppriktigt, så är det synd att unga sångare idag lämnat sitt modersmål för att sjunga på engelska. Det är ändå ett inlärt språk.

Evald Nordlund och Fredrik Holmström är dock två unga män som hittat låtar som sticker ut. Helt nytt för mig var ”Paradise” och ”Christmas lights” av Colplay. Så, fortsätt sjunga och spela. Det skall också Yohan Henriksson göra. Hans basröst har något speciellt i sig.  Två timmar är långt för en publik att sitta ned i kyrkbänkarna, trots fina artister. Konserten hade nog mått bra av att legat kring en och en halv timma. Men trots längden fanns härlig lyssnarglädje. Så, heder åt unge Lucas Gustavsson som producerade den. En riktig musikfest där allvaret fanns med. Kommentarer

Så stämningsfullt det ser ut! ... Och vackra duktiga ungdomar på bild :)
Eivor sa…
dom är så snygga!