Bomarsund

En lördagkväll i maj åkte vi en sväng med lilla båten från Vårdö till Bomarsund. Det är en efterlängtad utfärd som vi gör om somrarna. Lite kallt var det i vinden men vår lilla snurrebåt åkte fram över det blå havet med lagom fart. Bomarsund är vackert i vårdräkt. Men är ett minne över tiden då Ryssland invaderade Åland och befäste det med stora militära anläggningar. Dessa sköts dock så småningom ned av England, Frankrike, Sverige...med hjälp av åländska frivilliga lotsar. I dag finns endast ruinerna kvar och är ett musialtområde som vårdas och sköts av Ålands Museum. Det är en fin naturupplevelse att vandra i området där den åländska blomsterprakten visar sig i all sin glans ihop med betande får. En lantlig idyll av stort värde.
foto:Eivor Lindström
foto:EivorLindström

foto:EivorLindström
Strax utanför ruinområdet ligger restaurangen Furulundsgården med mat och läskande drycker serveras till långt in på kvällen.

Bomarsundsområdet är stort och man kan lätt vandra kring i många timmar och besöka resterna av militära torn - och få magnifika utsikter samtidigt. Ett torn heter Notvikstornet, ett annat Djävultornet. Det senare bär på en speciell historia som guiderna brukar berätta för turister...en känd vandringssägen troligen. Bomarsund är ett fint turistmål.


Lägg till bildtext
foto:EivorLindström


Kommentarer