Julkonsert med Frida och Kvartetten

I lördags var jag och bevakade manskören Mariehamns Kvartetten som hade sin traditionella julkonsert i Jomala kyrka. I år hade herrarna bjudit in unga kvinnliga sångare och det verkade vara ett vinstlött för den stora kyrkan drog fulla hus. Två konserter drog sammanlagt kring 900 personer.  Den kända singer/songwrither Frida Andersson från Ekenäs iFinland och ålänska skönsjungande Stella vokalensemble från Mariehamn .


foto:Eivor Lindström

Här är min recension som publicerade i Ålandstidningen den 22 december 2014

Att gå på konsert och lyssna till julsånger är för många starten på julfirandet. Så också på Åland. Då Mariehamns kvartetten på lördagen gav sin traditionella julkonsert fylldes kyrkan till sista plats och stämningen blev både ljus och glädjefull. Till konserten hade kören också bjudit in gästartister.

Repertoaren bestod av Mariehamns Kvartettens stamrepertoar men också av nyskrivet material. Tillsammans med gästsångarna lyftes stämningen och ledde våra stressade jultankar in i andra banor. En gästartist var välsjungande singer/songwritern Frida Andersson från Ekenäs. Vi hörde henne först tillsammans med kören i Sprid ditt ljus, (Stad i ljus) här i arrangemang av Kim Jansson. Fridas mjuka röst blandar sig fint ihop med mansrösterna och sprider verkligen ljus till lyssnaren. Men det är ensam, med gitarren som känslorna lyfts fram. Som i Håll mig hårt, en text som Fridas farfar Malte Andersson skrev till sin sjuka fru. En verkligt rörande text och sång men även Fridas egna texter och hennes röst berörde lyssnaren.
Mariehamns Kvartetten under ledning av Andreas Karlsson är idag en stor manskör och glädjen att sjunga syns hos koristerna. Även om viss yvighet kunde höras i vissa lägen. Kören sjöng mjukt och inkännande A Maasalos Juleklockor och Sibelius Julen. Dessa julsånger tillhör den finländska julsångsskatten. Otto Olssons Advent ljöd hög och mäktig liksom Davids psalm med Tom Björkman som solist. Skön var även den tyska Marias vaggsång av Max Weber, för att nämna några av sångerna.
Riktigt imponerad blev man av uruppförandet av körmedlemmen Kim Janssons Julefrid där han skrivit både text och musik samt arrangerat. Vi fördes in i en värld med vit snö och snöflingor som stilla dalar ned. Den vita julen. Melodin i första versen är tydlig och enkel, liksom arrangemanget, som sedan byggs ut i svårare och mer komplicerade ackord och stämmor. Kim har absolut en fin förmåga att skriva musik och är också skicklig att sätta ihop arrangemang. Överraskande var avslutningen i Julefrid där sången böljade fram och tillbaka i varierande dynamiska effekter. Det var vad jag uppfattade vid en första lyssning.

Stella vokalensemble, en liten damkör, under ledning av Anders Laine gästade också och vi hörde dem i bland annat Sofia Karlssons, Frid på Jord. Mycket skirt och vackert.

Avslutningsvis sjöng kören med Tom Björkman som solist julsångernas julsång; O, Helga Natt. Lika musikaliskt mättat och stort som vanligt! Ett extra nummer följde med samtliga medverkande, i norska, Det lyser i stille gränder, och därefter sjöng Kvartetten Stilla Natt. Julfriden 2014 hade därmed infunnit sig.


foto:Eivor Lindström

Kommentarer