Påskresa

Veckan innan påsk så var jag och spelmannen Bror J till Sottunga för att underhålla äldre på ön. Vi åkte med en bekväm färja från Långnäs och kunde  inte låta bli att musicera under färden. Vi frågade de få passagerarna om lov, och de svarade glatt ja. 

Vacker gammal ryamatta från Lumparland.Efter programmet så bjöds jag hem till min fars småkusin Gustav Eriksson på Olas, han har redan fyllt 90 år och har nog lite svårt att gå. Han körde bil men sade sig inte riktigt gilla det. Jag fick äran att köra bilen från feststället, men tillbaka resan skötte han själv.


Gustaf bjöd oss också att besöka hans gårdsmuseum Linderas och det var häpnadsväckande i sitt slag, för där fanns mängder av allmogeföremål. "Jag har den sjukan" sade Gustav. Han som hade övertagit fadersgården redan som trettonåring, då pappan avlidit och mamman blev ensam med barnen.
I centrum på kärlhyllan i glasverandan ses Stafford Shire hundparet omgivna av mängder föremål...
och på vindsdelen fanns kistor, träsåar, korgar, vagnar, höskrindor, dockor, soffa,...för att nämna några föremål, redskap och möbler. Så titta vilket fantastisk jobb Gustaf gjort i sitt liv, och vilket intresse att bevara. Han har också varit en mycket duktig snickare i sitt liv.

Under resan tillbaka till fasta Åland och Långnäs kopplade Bror av med ett litet glas vin, som man faktiskt kan köpa ombord. Vädret utanför båtstäven var inte det bäst tänkbara, för regnet öste ned och nordanvindarna slet i fartyget. Men vi hade det tryggt och bra ombord. Vi hade ett jättefin resa och Sottunga och vi var glada att vi blev uppskattade av publiken, konstaterade vi efteråt.  Tillläggas kan att spelningen på Sottunga var ett samarbete med Folkhälsan och Visans Vänner på Åland.


Kommentarer

Pettas sa…
Härligt!:)
Det är fint att det finns människor som Gustav, som förstår att ta vara på det som en gång var. Nu får man hoppas att någon gör det efter det att han har vandrat vidare också så småningom. Hoppas att han har ordnat för framtiden vad gäller forntiden. Hedervärd kulturell insats både från hans håll och från ert.
Glad påsk!
Man borde åka oftare ut i skärgården det finns så mycket att se både av natur och kultur. Samtidigt blir ju Åland lite större.