Det sanna Finland?
Nog undrar jag och säkert många med mej hur det blivit så att en stor del av Finlands folk känner så stor motvilja mot svensk-etnicitet och svensktalande att de vill stifta lagar mot denna folkgrupp.
Svenskarna i Finland vandrade ju för sådär 800 år sedan till det som då kallades Finland och har därefter levt sida vid sida med varandra. Svenskarna i Finland dock mest koncentrerat till kustlandet. Det har nog ändå funnits problem i landet med bland annat ett uppslitande inbördeskrig under 1900-talet, men då hette det främst ett krig mellan fattiga och rika (röda och vita).

Finland styrs idag av centerpartiet, samlingspartiet och sannfinländare: tillsammans blir denna politiska konstellation en regering med nationalistiska förtecken. Inte minst med sannfinländske Timo Sainio som utrikesminister och sannfinländaren Lohela som nyss valts till talman. Denna kvinnliga talman har för ett antal år sedan uttryckt sin önskan att svenska språket ska mista sin status som nationalspråk. Allt är således riggat till att göra livet surt för den svenska ursprungsbefolkningen: i Finland talar vi endast finska är slagordet.

Nej, jag tror inte att den här regeringen i Finland lyckas med allt under denna mandatperiod, men det är början till något nytt och idag är det lågkonjunktur i landet med stor arbetslöshet. Mycket kan hända.

Vi på Åland kan ännu känna oss rätt trygga, vi har ju vår självstyrelse som garanterar vårt språk och vår kultur, men hur länge kan vi det? Finland idag känns tråkigt, främlingsfientligt och lite granna utan hopp. Det är dags att goda och kreativa krafter som ändå finns arbetar än hårdare för att Finland ska förbli ett demokratiskt land i Europa. Det här är väl ändå inte den sanna bilden av välfärdslandet Finland?


1 juni :Jag fick en kommentar från en historiekunnig vän och hon påpekade att det förstås är mer än 500 år sedan Sverige, Finland epoken började. Hon skrev: "Det tveksamma svenska korståget mot Finland under ledning av Erik den helige (Erik Jedvardsson) och biskop Henrik hör hemma på 1150-talet. Alltså mer än 800 år tillbaka".. Tack :) Jag insåg det själv strax efter att jag skivit inlägget,men glömde att gå in för att rätta det.

Kommentarer