Åbo


Härligt att få uppleva en vacker höstdag från luften. Då dimman lättat över havet tankade piloten planet och vi flög österut mot den medelstora staden Åbo (finska Turku).Vi tog en Taxi från Åbo Flygplats till centrum där vi flanerade intill Auroa å samt besökte Hansa - det nya och mycket exklusiva köpcentret. Hansa ligger intill det stora Salutorget som denna dag inte hade många besökare. Proppfullt av besökare fanns däremot vid Auro Å.

 Det har hänt mycket i stadsplaneringen sedan jag senast var där och det är till det bättre. Staden känns ny och fräsch. Dock finns ännu en bred och stor trafikerad gata inne i centrum och nog känns Salutorget megastort. Troligen är det svårt för stadsplanerare att få tillstånd att minska eller göra något annat av denna yta som ju varit en viktig handelsplats sedan urminnestider.


Interiör från splittermoderna Hansa där piloten Bj. kollar väderutsikterna för de närmsta timmarna. Jo, vi kom hem lyckligt men då planet tog mark i Mariehamn blev det punktering på vänstra däcket. Det var bara att rulla planet av banan och ringa efter mekaniker/ägare Berg. Sånt händer ibland. Litet abrupt avslut på en trevlig utflykt.


Kommentarer