Musikupplevelse

De bilder som jag lagt in i dag är från Novemberkörens konsert i Budapest. Damerna i främre bänkraden klädda i renäsannsdräkter är Ann-Lis Fågelström och Mari Sjölund samt längst bak i grönt, Tiina Nordqvist, Novemberkören. På bilden syns även även medlemmar ur Austrvega, även de i tidsenliga dräkter.

Ett flertal medlemmar ur den blandade kören Viadana är fotade innan konserten. Det man kan säga om Viadana kören är att det verkligen är ett nöje att lyssna på dem. Trots att de flesta är under trettio år har de lång erfarenhet av körsång och övrigt muciserande. Rytmisk precision, renhet, god tonbildning och tydlig artikulation är en självklarhet för dem. Dirigenten Gergy som faktiskt inte har någon högre musikutbildning har trots det lett kören till stora framgångar både hemma och i utlandet. "Han är ett geni" säger organisten Adam Kiss, ruskar på huvudet och undrar hur det är möjligt.

Under det inte speciellt långa framförandet lät de oss lyssna till bl a ett par sånger av den ungerske tonsättaren Kodaly. Toner, harmonik, klanger: allt i det närmaste perfekt. Det var så man avundsjukt hukade sig ned i de hårda träbänkarna. Gud, vad bra kören var och vilka klanger då sången flödade fram i den stora stenkyrkan!

Kommentarer