Litterär predikan

I dag sjöng jag med Oratoriekören i Mariehamns kyrka. Kyrkan var fullsatt och gästpredikant var poeten/journalisten Göran Greider. Programmet ingick i Mariehamns litteraturdagar. Jag har tidigare hört bl. a poeten Bob Hansson predika i samma kyrka. Det var väl okey men Greider tycker jag axlade prästrollen med pondus. Han har liksom utseendet med sig. Lång, lagom ålder med stort Einstainlockigt, yvigt hår. Ändå ingen brödprästtyp.

Och vad predikade han om, denna Mariebebådelsedag? Ja han höll sig till ämnet men absolut inget förmanande, inget fördömande, inget som inte gick att förstå. I gestaltningen av Jesus moder Maria finner man henne i hyddan vandrande på jordgolv, pysslande med köksgöromål medan lilla syster hoppar omkring. Det är en orolig och frånvarande Maria.

Det framkommer att Maria troligen är gravid. Hon hade nämligen sovit med en visstidsanställd snickare vid namn Josef. Det trodde hon givit resultat. Alltså en vanlig graviditet, ingen jungfrugraviditet. Den heliga anden kom från en jordisk man. Men Greider låter ändå kyrkbesökarna ta del av den mysticismen och magi som omgärdar denna mycket bekanta graviditet. Maria ser i ett drömtillstånd starkt ljus, hör en röst som säger: var inte rädd. Maria vet då att hon är gravid. Då hon vaknar beger hon sig till väninnan Elisabet i närmsta stad som också visar sig vara gravid. Vilken glädje. Maria ger sitt barn namnet Jesus och Elisabet sitt Johannes. Jesus och Johannes Döparen.

Det var Göran Greiders tolkning av bibeltexten. En befriande, vacker tanke som inte förminskade det traditionella religiösa budskapet. Men, jag tror nog att ett och annat magbubbel kunde uppstå för bokstavstrogna kyrkobesökare.

Kommentarer