Åsa Jinder i Kumlinge

Var? Västra Bergen, Kumlinge
När? Lördagen den 5 juni
Vem? Åsa Jinder
Samtalsledare: Bettina Sågbom-Ek

Tre marhällor

I grannröd blus mot det svarta håret står artisten Åsa Jinder på den lilla scenen vid Västra Bergen. Snart faller skymningen över de grå klipporna. Åsa Jinder spelar nyckelharpa, sjunger, komponerar, och skriver sångtexter. Framför allt spelar hon. Hon är riksspelman på nyckelharpa sedan 25 år. Instrumentet spelas på tangenter men ljudet skapas med en liten stråke. Som en fiol. Enkelt beskrivet. Förr ljöd nyckelharpan över grånade trägolv för folkdräktsrandiga dansare. Nu elektrifierad och förstärkt med högtalare. Det enda som saknas är storbildsskärmen. Och det är så vi vill se Åsa.

Innan Åsa nått scenen i Västra Bergen ligger solen lågt över Delets mörka vatten. Före det har hon hamnat i ”TV-soffan” med Bettina Sågbom-Ek. De två inleder omedelbart ett livligt samtal om ett gemensamt intresse. Råttor. Sedan följer råd över hur man får unga män att städa rummet. Åsas förslag med att lämna olika persedlar kvar i sängen togs muntert emot.

Och den vardagliga atmosfären finns också då Åsa slutligen inleder med Barbro Hörberg låten ”Gamla älskade barn.” Åsas röst finns i det lägre registret och uppfattas som mörk, kornig med små utsmyckningar i den avslutande klangen. Behagligt tycker jag.

Innan solen sjunkit ned i havet önskar hon spela ”Trollpolska” komponerad av den som benämns som nyckelharpans fader: Erik Sahlström. Harpan klingar tillsammans med gitarristen vid hennes sida. Folk strömmar fortfarande till och snart är hela berget fyllt av mer eller mindre lyssnande personer.

Åsa Jinder berättar om sitt samarbete med olika artister och spelmän inom den folkliga vistraditionen. Hon nämner Orsa spelmän som en av sina favoriter. Till en otroligt vacker spelmanslåt satte hon text. Det var så ”Annas visa” kom till. Det är en kärlekssång som i texten vänder sig till den älskade. Där finns mycket känslor, romantik men även naturlyrik. Det är onekligen vackert. I sina instrumentala kompositioner på nyckelharpa för hon också in romantiken. Den finns närvarande i ”Under samma himmel”. Åsa levererar inre bilder som vi själva kan omsätta i melodier och texter. Hon har blivet ett känt varumärke vid bröllop. Vem känner idag inte igen ”Av längtan till dig” i Kajsa-Stina Åkerströms tolkning.

Men då jag lyssnar till henne live på Västra Bergen tycker jag det är litet synd att hon inte fick spela i flödande sol intill solvarma klippor. Innan Lars Anders Johannson band hade ramlat över oss med sina snabba rytmer och flödande ordrikedom. Men som traditionen är så vill man spara det finaste till sist.

Kommentarer