Affe på Ulfsby

Björn Afzelius vänder sig säkert i sin grav över det (den!) ytterst oprofessionella, respektlösa och nonchalanta tolkningen av hans musik på Ulfsby källarkrog i lördags. Stort beröm dock till den kulinariska upplevelsen med ”italiensk” service.”

Det här sms:et hittade jag i dagens Ålandstidning om lördagens ”Afzelius afton” . Okey. Jag kan ge kritikern rätt i att de Afzelius texter som Thor Andersson framförde inte tillhör Afzelius mest poetiska och pseudosakrala produktion. Trubaduren valde främst att framföra Björns rockiga och samhällskritiska, lite råa sånger. Det passade Thord bättre då även han gillade att berätta om sprit, tuff barndom och att inta en rebellisk syn på samhället. Om det fanns folk i publiken som kom till konserten för att lyssna på fredsromantiska tolkningar förstår jag deras besvikelse. Vi kunde även höra Thord berätta om alkoholisten och kvinnopinaren Björn. Kände man inte till det kunde det möjligen uppfattas som lögner.


Problemet är att de sånger som är mest populära många gånger inte är Björns egna utan något han övertagit och gjort till sina egna. Som ”Sång till friheten” text: El Dia Feliz Que Está Ilegando. Mel. Silvio Rodrigues. Texten har alltså översatts från spanska. Musiken fanns ju redan. Likadant är det med ”Hjärtat kan gå i tusen bitar” (text Pia Rauge mel. Anne Linnet). Översättningen från danska till svenska är gjord av Björn A. Att han sedan tolkade dem så bra att större delen av svenska folket tog honom till sig hjärta är förstås hans förtjänst. Det här är bara ett par exempel..

Det jag saknade på lördagens konsert var att det var för litet av Afzelius text och musik och mer ”Thord med flera”. Men jag upplevde att Thord har en både stark och mjuk röst som fungerade bra i livesituation. Hans musikaliska tolkningar var i princip bra. Fast ”Thord med flera” spelade mer som ett rockband. Råa ackord med gung, till Thords stundtals litet sträva röst. Så den som lyssnat mycket på Björn A:s arrangerade skivor med flöjter och stråkar kände kanske inte igen sig i de sånger som framfördes med två gitarrer och en bas.

Och Ulfsbys servering. Javisst, tog det tid att servera 120 personer, maten hann bli litet avslagen. Men den var god. Och det var även stämningen.

Kommentarer