Therese Karlsson

Här kommer ytterligare en julkonsert som jag skivit och som finns publicerad i Ålandstidningen 14.12-09


Vad: Julkonsert

När: fredagen 11.12 kl 19.30

Var: Vårdö Kyrka

Vem: Therese Karlsson, sopran, Åland, Jon Nilsson, tenor, Sverige, Mathias Kjellgren,orgel och piano, Sverige.

Marhällor: 3

Det är Luciatider och facklor brinner uppe på ringmuren vid porten till Vårdö kyrka. Inne i kyrkan finns en förväntansfull publik.

Thereses Karlssons lyriska sopran startar konserten med att á capella sjunga Bereden väg för Herran och därefter presenterade operasångaren Jon Nilsson sig i Jag längtar dig av H. Alfén. Han hade snabbinkallats för att ersätta Karl Rombo som blivit sjuk. Vi lyssnar sedan bland annat till Therese i G Nordqvists Jul, jul strålande jul och Julpsalm av U. Långbacka. Therese är idag en mycket rutinerad sångare som kan fokusera och engagera lyssnaren. Programmet är traditionellt och publiken har hört dessa sånger många gångar – med undantag av Julpsalmen – och kan antagligen själva fylla i ord och fraseringar. Det ställer också särskilda krav på artisten. Kvällens artister behärskar båda den konsten .I den första avdelningens avslutande del sjöng Therese och Jon duetten Angiol di Pace av V. Bellini. En vacker sång, där jag tycker att den vokala balansen och dynamiken inte riktigt fann varandra. Trots skönsången.

Efter det lyssnade vi till Mathias Kjellgren i orgelsolot Mit innigem ausdruck, a-moll och som spelades med stor skicklighet. Därmed bytte programmet inriktning, stil och karaktär. Då Jons vackra tenorstämma sjunger Comforte ye poepl/ev´ry valley shall be exalted ur Händels Messias går det upp för alla vilken imponerade stämma denna man har. ”Lika bra som Jussi Björling” sade min bänkgranne efteråt. Det toppade Therese med att sprituellt och med mycket energi brista ut i Alléluja ur Exutate jubilate av W.A Mozart. Härligt!

Och jag blev tagen av Jons tonbildning och gestaltning i Agnus Dei av G. Bizet, ett framförande som kändes moget och övervägt.Vid de flesta julkonserter på Åland finns Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt av J. Sibelius, text Z. Topelius, med i programmet. En relativt enkel psalm. Ibland hörs dock manliga sångare med drivna vibraton, i närapå en andning leverera sången. Mer som en akrobatisk övning än något innerligt. Väl mycket dynamit för att få det att smälla. Då Jon här framför denna sång, görs det med lätta upptakter och ett nedtonat uttryckt. Ett mellanting. Möjligen har hans snabba inhopp i programmet något att göra med den ändå litet för försiktiga tolkningen.

Sammanfattningsvis upplevde jag andra delen av konserten som själva höjdpunken, där sångarna tekniskt och musikaliskt briljerade. Välkända extranumret The Prayer inräknat.

Vi kan åter lyssna till Therese och Jon i Jomala kyrka 27 december. Missa inte det!Eivor Lindström

Kommentarer