Mariehamns Kvartettens julkonsert 2010


foto: Ordjorden
Vad: Julkonsert 2010
Var: Jomala kyrka
När: lördagen den 18 december kl 16.00
Vem: Mariehamns kvartetten. Tom Björkman, dirigent, Guy Karlsson, dirigent. Jens, Palmqvist, tenor.Eldfacklor mot vit och kall snö mötte och höjde känslan av tidlöshet kring den gamla kyrkan. Åter skulle vi samlas inför julen med sång och musik. Det är femtonde gången som Mariehamns Kvartetten ger sin traditionella julkonsert på denna plats. Och kyrkan är garanterat fylld vid varje konsert. Populärt är att publiken får som sjunga med i kända julsånger.

En av Mariehamns Kvartettens styrkor är att låta publiken känna igen sig i repertoaren. Årets program innehöll därför välkända Juleklockor, av A. Maasol, Ding Dong, trad, När det lider mot jul, av R. Liljefors för att nämna några. Men även en del nya utmaningen fanns.

Jens Palmqvist som började som korist i kören och i dag studerar musik är nu körens gästsolist. Jens utstrålar ungdomlig lyskraft och sjunger innerligt och utan later. Som i J. Sibelius Giv mig ej guld; ej prakt. Och sången O helga natt fick publiken att spontant applådera – normalt sparas applåderna till slutet av konserten. Vi får säkert höra mer av Jens i framtiden.

Engelsk carols tillhör numer julens klassiker och Tom Björkmans solosång i Look shephards of Betlehem passade hans röstklang och färg. En av kvällens höjdpunkter. Stor känsla fanns även i Follow that star som kören sjöng med Marcus Qvarnström som solist. Marcus äger en både kraftfull och svängig röst som tillsammans med en varm utstrålning får lyssnaren med sig.

Årets konsert hade dock inte samma intensitet och jämnhet som brukar vara körens kännetecken. Stämmorna led en del av att inte vara homogena i klangen, lite spretiga, med orenheter som följd. Domine av A Söderman är en både vacker och romantiskt andlig sång som kören borde finslipa ytterligare för att den skall sitta. Men det behöver inte vara särkilt svårt då det finns goda förmågor. Och glädjande nog så tyckte jag mig se nya unga ansikten i sångarledet. Nytt för i år var en ny liten konstellation inom kören som Guy Karlsson ledde. Vi lyssnade då till I saw tree ships med Kim Jansson som solist. Gruppen är inte riktigt sammansjungen ännu men Kim har fin röst som säkert kan utvecklas.

foto: Ordjorden
Det lilla extra stod trombonisten Joakim Sjöroos för då han framförde ett stycke av sjuttonhundratals komponisten Savario Marcadente. För det mesta jämna, vackra toner ljöd från detta i mina ögon otympliga instrument. Slutligen sjöng kören Gören portarna höga med Tom som solist och Advent av O Olsson. Dynamiskt och kraftfullt steg sången upp mot valven och lät oss förstå att julen är här.


Eivor Lindström
Kommentarer

Pettas sa…
Så härligt det låter om allt som lät:D
Eivor sa…
Du har helt rätt:)