Folkmusikbandet Phönix

foto:Eivor Lindström
Vad: folkmusik
Var: Vårdö skola
När : torsdag 31 mars kl 19.00
Vem: folkmusikbandet Phönix från Danmark.
Karin Mose, sång, Jesper Winther,dragspel, 
Anja Preast, basklarinett och klarinett, Jesper Falch, slagverk

Marhällor: 4


Det jag slås av vid första anblicken av folkmusikbandet Phönix är valet av musikinstrument. Inte ett enda stråkinstrument som fiol och nyckelharpa finns med, inte heller drillande flöjter eller skalmejor. Här klingar i stället pianodragspel och klarinett tillsammans med cymbaler, congas, afrikansk trumma och cajon. Och något av ett signum för gruppen är Anja Preasts pregnanta, nästan ömma sätt att spela basklarinett på. Intressant drag, även sceniskt då instrument nästan når till knäna på henne vilket ger intrycket av närhet mellan musiker och instrument. Till detta kommer Karin Moses sång då hon mjukt, lättsamt och dansant berättar som vargen, räven och haren som om natten dansar alla tre. Mytiska texter med rötter ned i medeltiden. Även ballader och burleska visor rullas upp och berättas genom Karins tolkningar.

Och de är så de jobbar. Dyker djupt ner i folkmusiktraditionen, arrangerar, dramatiserar för att sedan tillsammans leka fram musiken. Man lägger genast märke till Jesper Falchs skickliga hantering av slaginstrumenten. Hans unika rytmkänsla håller samman låtarna och får dem att leva ett eget musikaliskt liv. Ytterligare påverkar han tillsammans med dragspelaren Jesper Winther den musikaliska framtoningen. Man vårdar precision, exakthet inom gruppen, med små visuella detaljer. Som trots allt är viktig för publiken. För jag tilltalades av de danska musikernas glädje och lekfullhet på scenen. Mycket dansk gemyt levererades således till publiken som även fick frågor om det faktiskt finns blå äpplen på Åland. Javisst, hördes den lilla Vårdöpubliken svara.

foto:Eivor Lindström
Foto:Eivor Lindström
Phönix har nått stora framgångar i hemlandet och även turnerat i många länder. Under sina resor har de influerats av den musik de mött, av nya harmonier, rytmer och spelsätt. Därför är det inte konstigt att rytmer besläktade med musiktraditioner bland annat från Balkan fått ge den danska folkmusiktraditionen ett uttryck. Dragspelet är därmed en central del i bandets musikaliska framtoning. I Sverige är det nog Ale Möller band som ligger genren närmast.

Kvar i en skandinavisk tradition, och med Karins sång som bärare upplevde jag den poetiska balladen om Maria vara en liten stig ned i den tradition som vårt musikarv bultat in i oss. Även Anjas nyskrivna låt,en polska med influenser från Sverige , skrivet för basklarinett med dragspel som bourdunstämma vilade tryggt i en modal nästan koralstämmning.

Men annars var det fullt ös, glädje och dans som gällde. Och vi som tog emot kunde åter fylla vårt inre med musik som värmde ända in i hjärtats minsta vrå.


Eivor Lindström


*artikeln publicerad i tidningen Åland 4 april 2011

Kommentarer

Pettas sa…
vojnejvoj, att det skall vara så långt till Vårdö...det där skulle jag gärna ha upplevt också:)
Ha det!:)
Eivor sa…
Ja det tror jag skulle passat Pettas folket. Gruppen uppträdde också på Önningebymuseet på fredagen.