Viking Grace på Östersjön

Här syns Grace stäva framåt i isig vintersjö utfanför Mariehamn i hemvattnen på Åland.

Copyright.flygfoto:Eivor Lindström. Rosella
Engelske konstkritikern Morton Shand skribent i Architedctural Review är mannen bakom uttalandet om Swedish Grace. Med det menades den svenska varianten av Art déco som nådde sin höjdpukt inom arkitekturen i slutet av 1920-talet. Strömningarna fanns i många europeiska länder men blev mest omskriven i de nordiska. Efter följde arkitekter som Asplund och funktionalism.

Det är mot den bakgrunden som jag betraktar namnet på Vilking Lines nya kryssningsfärja. Med det har namngivarna velat ge varumärket Viking Line tradition, skönhet och romantik. Långt bort från ölluktande heltäckningsmattor, trånga, mörka hytter eller tragiska tidningsrubriker om våldtäkter.

Den nya färjans namn som varumärke doftar hav, susande skogar, god mat och framför allt: klass. Ett väl övervägt namn som styr undan från de tidigare så populära Ella namnen.  Namnet är därmed i gott sällskap med ursprungets Viking I.

Dock vet jag inte om den finska resenären känner sig hemma med att uttala det så anglosaxiska Grace. Det glider lätt över till Krace.

 Det  dröjer dock några månader till innan Viking Grace trafikerar  i havet kring Åland.


Kommentarer

Uffe sa…
Om man inbillar sig att namnet skall skyla över verkligheten, så är man nog ute och cyklar. Då skall man nog också åtgärda råsupandet på snabbköpsprodukter som sker helt öppet på VL:s färjor.
Eivor sa…
Du har helt rätt i att det inte är lätt att "tvätta bort" en faktiskt verklighet. Det tror ju inte jag heller. Fast marknadsförarna och styrelsen önskar väl att namnet Grace skall locka till sig en annan målgrupp.
Uffe sa…
Vad är det för roliga strömmingar du skriver om? Jag gillar strömming!
Eivor sa…
Ja, du Uffe ibland slinter fingrarna och orden blir inte riktigt det man tänkt sig. Skulle behöva korrekturläsare då och då.
Strömmingar blev lite roligt i det här sammanhanget:D

Och nog skulle jag också kunna tänka mig strömming fiskat ur havet.