Analys

Bodil Malmsten beskriver i bloggen Finistere bränderna i Frankrike 2005 på ett intressant sätt. Hon bodde ju där då. Möjligen kan man inte rakt av applicera upploppen i Husby och söderorternas  upploppen som pågått med Europas. Den blodiga arabiska våren har nog förlagt de andra upploppen i glömska.

Kommentarer

Anonym sa…
I bland känner man att det har varit "för litet stryk i barndomen"(gammalt ordstäv). Man känner bara avsky för dessa människor som anser sej kunna besluta över vad som är lösningen för vissa grupper. Att de skulle kunna göra något konstruktivt och bra med sin överskotts energi finns inte i deras värld, nej våld är lösningen för dessa individer. Pyroteknik är dessutom roligt antar jag.
Louise
Eivor sa…
Ett välformulerat inlägg:) Hörde en man från Luleå på radion idag som sade ungefär "vi har stor arbetslöshet i Norrland, vi har ensamhet och utanförskap - men inte bränner vi bilar för de"...

De knyter näven i byxfickorna.

Det ska bli intressant att få veta vilka grupper som ligger bakom upploppen. Ha de bra.
Det första jag kände var ilska, fast det inte är mitt land som är drabbat. Nog tror jag att en del av dem roar sig och ger igen för gammal ost riktat mot polisen. Kortsiktigt!
Men det KAN faktiskt vara så att marodörerna inte känner sig som en samhällsmedborgare om de inte har jobb och skolan gick "sådär". Det i kombination med att de är så unga att den empatiska delen av hjärnan inte är fullt utvecklad gör inte saken bättre. De av dem som inte är färdigt kriminella borde få ett energikrävande jobb med skälig lön. Så skall vi ha't men var ska vi ta't?
Anonym sa…
Sant Isebell!
Hjärnan på vissa är naturligtvis inte helt utvecklad hos vissa, och naturligtvis handlar det om utanförskap hos endel och det var dom som började men sen hakade dräggen på, dom som vill att något spännande ska hända, och plötsligt uppenbarade sej en möjlighet att få tutta på bilar nästan utan att få något straff.
Louise
Eivor sa…
Hej smartisar....jag har fundererat på ordet - eller begreppet --utanförskap egentligen står för. I längden så måste potlitiker och andra makthavare klarare förklara vad UTANFÖRSKAP betyder. Vi människor känner oss ofta utan för---det är mänskligt.

Men utanförskapet innehåller många underrubriker som inte friläggs och tas upp till ytan/diskussion.