Konstresa till Baskien

En  märkligare byggnad får man söka efter men det var säkert de stora basilikorna som kyrkan lät bygga på 1500-1600-talet också. I Guggenheims konstmuseum för samtida konst finns en hel del märvärdigheter att se på. Arkitekt är amerikanen Frank Gehry. Men notera att den böljande taket har blänkande titanplattor.Hur dyrt måste inte det vara!
Jag tyckte att specialutställaren Antoni Tápies skulpturer var mycket speciella. Det är nog inget man - infall du har råd - köper för att ha i vardagsrummet. Vardagliga föremål, möbler, spår av rörelser och olika aktiviteter som tillhör vårt liv är något Tápies diskuterar. Konst kan vara en en trave vita tallrikar, några ägg i en trådkorg eller varför inte en stabil stol fullproppad med kläder. Inredningsestetik som övergått att göra konst av vardagen. Nonsens tycker förstås många. Men jag kände en stor kontakt med Tápies öga för skönheten i den triviala vardagen.

Här syns en interiör, men man fick inte fota själva konstverken.

Kommentarer

Fantastiska byggnader! Hoppas jag någon gång får möjlighet att besöka Bilbao.
Eivor sa…
jag rekommenderar verkligen den staden. Den är lätthanterlig och lätt att ta sig fram i. Vi hade oxå tur med vädret. Och faktiskt så reste vi hem på en dag. Från Bilbao - Mariehamn.
Anonym sa…
Märklig konstruktion på museet, såg ett program om det för inte så länge sedan. Känner också ett sug efter att få se huset i verkligheten.
Louise
Eivor sa…
Faktiskt är det så att huskropparna är otroligt välplanerade och estetiskt situerade till området och den kultur som finns där. Den blänkande stålkonstruktion för tankarna till skrovet hos stora fartyg. Det var ju till inte så längesedan en livlig sjöfartskommers i staden. Nu går fartygen endast till hamnen vid kusten. Yngve har varit till Bilbaus hamn många många gånger.