Flera Röster

foto:Eivor LindströmRECENSION AV FLERA RÖSTERS KONSERT i Stadshuset i Mariehamn

 AV EIVOR LINDSTRÖM


 Majmånads hittills varmaste och vackraste dag kunde man ytterligare förgylla med att lyssna till damkören Flera Röster som hade konsert på Stadshuset. Den lilla kören – endast nio korister – har gjort sig kända för att ha en krävande repertoar. Också denna gång fick vi lyssna till lite annorlunda och nyare klanger.
Flera Röster öppnade med mässmusiken Pater Noster av finländske kompoistören Bengt Johansson. I kompositionen har harmonierna vandrat bort från medeltidens legatotoner och bäddats in i en musikdräkt med influenser i samtidens moderna musik. Kören är laddad och får tonerna att på ett skickligt sätt, sitta där de ska. På det följer Salve Regina av kanadenasika Ramona Luegen. I mitt tycke en vacker komposition med ett traditionellt avslut. Mässmusiken avslutas med Ave Maria av D Macintyre – och han kanadensare - en uppvisning i hur röster kan nyskapa och ge den välkända bönen nytt liv. Väl tolkat av Flera Röster.

Flera Röster sjöng också det ”säkra kortet” Tomatei av Aulis Sallinen och Karjalan Kotiinkutsu av estländaren Veljo Tormis (text Kalevala). Imponerande att solisten Tracy Nyholm lyckas låta som en koskälla!
Självklart fick vi lyssna till Äppelträdet, text Katarina Gäddnäs och i Mia Makroffs tonsättning. Kören sjöng ytterligare tre av Makaroffs kompositioner: Vem styrde hit din väg, Sorg och glädje och Vänd nu om. Man mår bra av hennes musik som är både fantasifull och vacker och Flera Röster verkar att trivas att sjunga dem.

Det som sedan fick mig att spetsa öronen var åländske Lars Karlssons tonsättningar av dikterna Åktenskapslöftet – här kallad Äktenskapslåten - och Kung Liljekonvalj båda av Gustaf Fröding. Kompositionerna skrevs redan 1987 för damkör. Äktenskapslåten har en folklig ton och är både gullig och söt medan Kung Liljekonvalj bäddar in poesin med sköna tonala linjer och ett genomarbetat arrangemang. Riktigt vacker musik!

Vacker blev även Shall I Compere Thee med Tracy som solist. Kända tongångar blev det sedan i Hanna Kronqvists arrangemang av svensktoppslångköraren Håll mitt hjärta, text av Björn Skifs och musik P Hallström. Texten har ett enkelt budskap om att söka efter närhet och kärlek som helar. I körarrangemanget sjunger altarna de viktiga orden ”håll mitt hjärta, håll min själ...” men skulle ha fått vara tydligare och mer intensiva. Dessutom översköljdes de i vissa lägen av de övriga rösterna. Här behövs lite finslipning.
Flera Rösters konsert var dock överlag mycket välsjungen och visade att kören funnit en egen stil och profil.


Recension införd i Ålandstidningen  20/5 -2014


Kommentarer