Mera vårsånger

Vad:Vårkonsert
Var: Stadhuset i Mariehamn
När: torsdagen den 24 april kl 19.00
Vem: Mariehamns Kvartetten. Solist, Johan Karlsson: piano: Anders Laine
Dirigent: Andreas Karlsson.
Marhällor: IIII


foto:Eivor Lindström

Fotot från Bio Savoy 5 majDet var ett väl sammansatt gäng sångare som på torsdagskvällen åter konserterade på Stadshusets scen. Det kändes bra. Under de senaste åren har det rått en viss turbulens inom åländska körlivet där många sångare bytt körer. Även Mariehamns Kvartetten (MK) , där många duktiga sångare finns – har erfarit det.

Ett dirigentbyte har skett - från Kim Jansson till Andreas Karlsson - där Kim stannade kvar som sångare, även tidigare dirigenten Tom Björkman finns med i kören! Vi fick därför vara med om Andreas premiär som dirigent för MK. Ett jobb han utförde med tydlighet och vänlig utstrålning. Han är på rätt plats.

Konsertprogrammet var uppdelat i tre delar, Vännen, Vinet, Våren och behöll därmed ett stilrent grepp om repertoaren. Under vinjetten Vännen lyssnade vi först till Under rönn och syrén (H Palm/Z Topelius) som i Andreas ledarskap tolkades till en långsammare hymn. Ett musikaliskt bra val, tycker jag. Sköna, Kung Liljekonvalj (Wikander/Fröding) sitter bra hos kören och balansen mellan stämmorna är god.

MK kan sjunga lyriskt, smidigt och uttrycksfullt och är oftast bäst i de mer krävande sångerna. Då skärper alla sig. Ett sådant exempel är Tre sånger om kärleken som är tonsatt av den finländske kompositören N-E Fougstedt till texter av Mörne, Eklund och Blomberg. Textningen hördes utmärkt och verkets skira ackordupplösningar hanterades väl av sångarna. Och låga basarna imponerade senare i Sjöfararen vid milan.

Avdelningen Vänner avslutades med Anthem av B Andersson & B Ulvaeus. Kim Jansson har arrangerat och MK:s egen Johan Karlsson var solist. Det är första gången vi hörde Anthem i den dräkten, fint sammansatt av kör, piano och solist där Kim åter visar sin talang att arrangera musik. Anders Laine lyckades, trots det lilla pianot, få ut stora klanger. Och solisten Johans vackra röst, hans breda röstomfång imponerade stort. Nästan i klass med Tommy Körberg. Dags för en egen konsert, Johan! Och Kim, fortsätt att arrangera, för det här gav mersmak!

Under pausen serverades läsk och tilltugg där även Vinets lov sjöngs ut. Vi hörde MK i bland annat Bellmanns Var redo och Das Köningslied. Rubriken Våren ägnades sedan åt den vår vi alla ser framemot just nu. Traditionella vårsånger som Längtan till landet, Majsång, Morgonen ljusnar, sjöngs men inte minst H Alfvéns Aftonen och W Peterson-Bergers Stemning. Åter skärper sig kören vid svåra och känsliga passager men sjunger sedan av hjärtans fröjd - inte lika fokuserat. Men allt måste inte vara helt perfekt, tycker jag. Ibland kan även sångarglädjen få lysa fram.


Kommentarer